Příměstský tábor v Praze - léto 2019

Příměstský tábor v Praze - léto 2019

V první polovině srpna se v prostorách MŠ NAUTIS konal příměstský tábor pro děti s PAS. Tábor pořádal spolek Rodiče pro děti s autismem ve spolupráci s Mgr. Kateřinou Chrapkovou, BCBA.

Program tábora se točil okolo oblíbených pohádek (Příběh hraček, Prasátko Pepa, Mašinka Tomáš).

Tábor byl zaměřen na rozvoj komunikačních dovedností, práci ve skupině či ve dvojici, rozvoj manuálních dovedností, práce na sebeobsluze a to vše s využitím metod aplikované behaviorální analýzy (ABA).

Podívejte se, jak to všechno probíhalo.

(klepnutím si můžete fotku zvětšit)

Tak, tady nás máte. Terapeutický tým a 6 malých nezbedů, které čeká nejen zábava, ale také spousta práce.

Kdo by neznal medvídka Pú  a jeho kamarády, oslíka, králíka, tygra, prasátko a další. Tolik jmen, to je spousta příležitostí, jak se učit pojmenovávat své oblíbené hrdiny.

Jasně, tohle je Oslík! Malování každý sám je nuda! Hezky si to rozdělíme, společně to zvládneme dříve a aktivita na učení tolerance zasahování kamaráda do mého obrázku je na světě.

Bubliny! Tak tohle je klasika, děti si je užijí a my dospělí budeme jen s nostalgií vzpomínat. Prvních pár bublin je “zdarma”, kdo chce další, ten si musí hezky říct a nebo ukázat.

Každé dopoledne jsme měli k dispozici tělocvičnu, takže jsme si hezky zařádili na kruzích, na lavičkách a taky při závodech na skatech.

Tahle hra s kolotočem je samé čekání a střídání. A to není žádná legrace, když každý z nás vydrží čekat nanejvýš minutu.

No to přece každý ABA adjunkt ví, že když má učení odsýpat a má se toho hodně procvičit, jde to nejlíp za stolečkem. Takovouhle kadenci úkolů málokdo vydrží dlouho, takže 10 minut a šup, jdeme si zase hrát.

Odpoledne na hřišti. Kolotoč je príma věc, ale sám se dlouho netočí, ale naštěstí každé z dětí ví, že když řekne “točit”, asistent nám rád pomůže.

Závodění na tobogánu s kamarády, no to prostě nemá chybu!

S tím kamaráděním to u nás není zrovna jednoduché, buď na to jdem příliš hrr, nebo zase vůbec nevíme, jak na to. Ale snad to jednou taky zvládnem.

Každá legrace jednou skončí. I náš tábor. Moc se nám tu líbilo, věříme, že je to vidět na našich fotkách a že se zase za rok na táboře potkáme.

Děkujeme a na shledanou !

Poděkování

Realizace tábora pro děti s diagnózou nízkofunkčního autismu s sebou přináší nutnost zajistit početný a vysoce kvalifikovaný tým terapeutů, který zvládne i ty chvíle, kdy nálada některého z dětí není zrovna růžová. Vytvoření programu, který děti baví a rozvíjí zároveň, je pak nelehký úkol pro supervizora.

Zajištění takového týmu na dobu celého týdne je poměrně nákladnou záležitostí. Díky partnerům, kteří zajistili financování této akce, se náš sen o příměstském táboře vedeného ABA přístupem stal skutečností. Za to jim patří velký dík!

Sponzory letošního příměstského tábora v Praze byli:

Jan Mráček
Petr Hubal
Šárka Jirkovská
Irena Brejchová
Eva Sadílková